Djurkliniken Östermalm / Avlivning
Att säga farväl till sitt älskade husdjur är ett tufft beslut men också en möjlighet att ge familjemedlemmen ett värdigt slut. Vi hjälper er när tiden är kommen för ett så lugnt och stressfritt avsked som möjligt för både ditt djur och dig själv.
Ni bestämmer själva hur er sista stund tillsammans ska vara. Vill ni samla hela familjen, tända ljus eller spela en låt? Det finns inget rätt eller fel. Det är bra att rasta hunden innan så att den slipper känna att den har behov av det. Har du en katt är det bra om den inte äter en stor måltid närmsta timmarna innan då de kan må lite illa av den lugnande sprutan.
Vi börjar med att sätta oss ned tillsammans en stund för att gå igenom eventuella frågor, funderingar och/eller önskemål. Du får fylla i ett medgivande att din fyrfota vän ska få somna in och gör klart betalningen så att vi sedan kan fokusera på det som komma skall.
Veterinären ger en spruta med lugnande medel, oftast i nackskinnet, som gör att djuret efter ungefär tio minuter sover som inför en operation. De är då helt omedvetna om sin omgivning och känner inte när vi sedan lägger en infart vilket vanligast görs i ett av frambenen. Allting är helt smärtfritt och vi kontrollerar att djuret är väl sövt innan vi går vidare. Det är även bra att veta att inte alla djur stänger ögonen när de är sövda och inte heller när de har somnat in.
Vi ser till att infarten sitter som den ska med en koksaltslösning och sedan ger vi en större mängd narkosmedel i infarten som gör att hjärtat stannar efter någon minut. Äldre och sjuka djur kan vid denna lugnande spruta få väldigt ihopdragna kärl och vi kan behöva ge den sista sprutan i hjärtat om det inte går att få in en infart i benet. Efter insomnandet kan det förekomma så kallade ”agonala suckar” som är djupa halvsnabba suckar – det är reflexer i andningscentrat i hjärnan som ”laddar ur” kan man säga. Veterinären använder ett stetoskop för att höra att hjärtat har stannat. Du får nu möjlighet att sitta en liten stund med din vän efteråt.
När du har tagit ditt sista farväl lägger vi kroppen i en kista, och här kan du lägga ned djurets egna favoritfilt eller leksak om du vill. Önskar du kremering tar vi hand om eftervården vilket betyder att vi tar hand om kroppen.
Det finns både gemensam kremering där djuret kremeras tillsammans med andra djur och sedan sprids ut i en minneslund och separat kremering där du får tillbaka askan i en urna. Du blir kontaktad av oss när urnan finns att hämta hos oss. Det tar vanligtvis mellan 2-4 veckor att få tillbaka urnan efter avlivningen. Om du önskar att behålla kroppen ber vi dig se om tillstånd krävs från kommunen där du önskar begrava kroppen.
Är du osäker på om det är dags är du välkommen att boka en konsultation med en av våra veterinärer först.
Håll dig uppdaterad om när vi lanserar vår tjänst i nya städer och områden samt ta del av tips, råd och andra nyheter.
Veterinärvård där det passar dig bäst – på Djurkliniken Östermalm, hemma hos dig eller på någon av våra mottagningar i utvalda Arken Zoo-butiker.
Kontakta oss
VetAtHome
Kommendörsgatan 16
114 48 Stockholm
Kundtjänstens öppettider:
Måndag: 08:00 – 16:30
Tisdag: 08:00 – 16:30
Onsdag: 08:00 – 16:30
Torsdag: 08:00 – 19.30
Fredag: 08.00 – 16.30
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt
Djurkliniken Östermalms öppettider:
Måndag: 08:00 – 17:00
Tisdag: 08:00 – 17:00
Onsdag: 08:00 – 17:00
Torsdag: 08:00 – 20.00
Fredag: 08.00 – 17:00
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt
Hembesök öppettider:
Måndag: 08:00 – 21:00
Tisdag: 08:00 – 21:00
Onsdag: 08:00 – 21:00
Torsdag: 08:00 – 21:00
Fredag: 08:00 – 21:00
Lördag: Stängt
Söndag: Stängt
Avvikande öppettider:
18/4 (Långfredagen): Stängt
21/4 (Annandag påsk): Stängt
1/5 (Första maj): Stängt
29/5 (Kristi himmelsfärdsdag): Stängt
6/6 (Nationaldagen): Stängt
20/6 (Midsommarafton): Stängt